niedziela, 3 marca 2013

Gotujemy zdrowo


Cześć ;*
No to dziś coś z serii zdrowe odżywiania ;d
Tu macie kilka przepisów które są smaczne a zarazem zdrowe a co najważniejsze za dużo od nich nie przytyjecie . Wypróbowałam kilka z nich ostatnio, doskonale zastąpiły mi słodycze i tłuste jedzenie od którego niestety brzuszek rośnie .

energetyczne batoniki granola
składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka orzechów włoskich
3/4 szklanki słonecznika
1/4 szklanki zarodków pszennych
1/4 szklanki siemienia lnianego
2/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki miodu
4 łyżki masła
ziarenka z jednej laski wanilii
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka suszonej żurawiny

wykonanie:

płatki owsiane, orzechy, siemię, zarodki i słonecznik prażymy przez 7-10 minut w rozgrzanym piekarniku od czasu do czasu mieszając.

masło, cukier, sól, miód i wanilię gotujemy dopóki cukier się nie rozpuści. mieszamy z uprażonymi ziarnami i żurawiną. wykładamy do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. przykrywamy z góry drugim kawałkiem folii lub papieru i mocno przyciskamy aż cała powierzchnia się wyrówna. odstawiamy na ok. 2 godziny, po czym kroimy na kawałki.





składniki:

2 kromki ciemnego pieczywa
150 g groszku - konserwowego
2 plastry szynki parmeńskiej
½ cebuli
1 małe chilli
50 ml kwaśnej śmietany
garść tartego parmezanu
2 żółtka
sól
pieprz i sos Worcestershire do smaku
posiekany szczypiorek

przygotowanie:

Pieczywo posmarować oliwą z oliwek i upiec na grzanki. W osolonej wodzie ugotować groszek, odlać wodę, zmiksować i przetrzeć na puree. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać chilli i pokrojoną w paski szynkę. Na końcu dodać groszek i całość doprawić solą i pieprzem. W miseczce przygotować masę ze śmietany, żółtek i parmezanu. Grzanki posmarować masą groszkową, przykryć śmietaną i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać lekko skropione sosem Worcestershire i posypane siekanym szczypiorkiem.



Owsianka bananowa



Składniki

dla 2 osób
woda, 200 ml
mleko, 100 ml
rodzynki lub posiekane daktyle, 1/4 szklanki
banan, 1- 2 sztuki
płatki owsiane, ok. 80 gram
masło, 1 łyżka
Miód, 1 łyżka
sól, szczypta




















Opis przygotowania
czas przygotowania: 
1. Zagotować wodę z mlekiem. Wsypać rodzynki lub daktyle, i dodać pokrojonego banana. Wymieszać.

2. Dodać masło i miód. Powoli wsypywać płatki owsiane, cały czas mieszając. Na koniec dodać szczyptę soli.

3. Gotować ok. 5 minut na bardzo małym ogniu. Podawać na ciepło. Ilość płatków owsianych można zmienić, w zależności od tego czy wolimy gęstszą owsiankę czy rzadszą.




...Pozdr Sylwia ..;*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz